Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı bitkisel ürün fiyatlarının birim ve üretim değerleri verilerini açıkladı. Buğday (diğer) fiyatı bir önceki yıla göre %10,6 artarak 0,74 TL oldu Mısır fiyatı bir önceki yıla göre %1,8 artarak 0,62 TL, çeltik fiyatı %67,6 artarak 1,81 TL, yağlık ayçiçeği fiyatı %26,2 artarak 1,75 TL ve nohut fiyatı %5 azalarak 2,33 TL oldu. Kuru soğan fiyatı bir önceki yıla göre %0,8 oranında azaldı Taze soğan fiyatı %6 azalarak 1,78 TL, beyaz lahana fiyatı %0,8 azalarak 0,62 TL, sofralık hıyar fiyatı %4,9 azalarak 1,07 TL ve sivri biber fiyatı %2 artarak 1,39 TL olarak gerçekleşti. Sofralık çekirdeksiz üzüm fiyatı bir önceki yıla göre %21,2 oranında azaldı Bir önceki yıla göre muz fiyatında %22,7, sofralık zeytin fiyatında %18,3 artış ve Washington portakal fiyatında %5,9 azalış görüldü. Sert kabuklu meyvelerden fındık fiyatında ise %85,4 oranında artış gerçekleşti. Yaş çay fiyatı bir önceki yıla göre %12,2 oranında artışla 1,38 TL oldu. Bitkisel üretim değeri bir önceki yıla göre %6 arttı Bitkisel üretim değeri yaklaşık 98 milyar TL oldu. Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretim değeri bir önceki yıla göre %7,4 artarak yaklaşık 42 milyar TL, sebze üretim değeri %1,9 artarak 26,1 milyar TL ve meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim değeri ise %7,7 artarak 29,9 milyar TL oldu. |