BAŞKAN ŞAHİN , IV.TARIM VE ORMAN ŞURASI PROGRAMINA KATILDI.

BAŞKAN ŞAHİN , IV.TARIM VE ORMAN ŞURASI PROGRAMINA KATILDI.

Highslide JS

Tarım ve Orman Şurası kapsamında, 30-31 Ocak 2025 tarihler arasında düzenlenen ve  Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımıyla Ankara’da Şura Açılış Programı ve Hazırlık Çalıştayı gerçekleştirildi.

                                                                                         
İki gün sürecek "Şura Açılış Programı ve Hazırlık Çalıştayı"na Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Şahin katılım sağladı.

Çalıştayda konuşan Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı: Şurayı ''Türkiye Yüzyılı Bereketin Yüzyılı" temasıyla düzenleyeceklerini bildirdi. Bakan Yumaklı, bundan önce gerçekleşen üç şurada alınan kararların sektörün gelişmesi ve ilerlemesi için çok önemli olduğunu, bugün hayata geçirilen birçok konunun o çalışmaların ışığında gerçekleştirildiğini belirterek, 3. Tarım Orman Şurası sonuç bildirgesinde yer alan kararlardan 38'i için eylem planı oluşturulduğunu ifade etti. Şuranın vizyonunun 5 ana başlıkta şekillendiğini aktararak, bunların "bilimsel temelli yaklaşım", "katılımcılık ve iş birliği", "sürdürülebilirlik", "yenilikçilik" ve "gelecek odaklı bakış açısı" olduğunu söyledi.

Şuraya 87 farklı üniversiteden 251 akademisyen, 229 farklı STK'den 355 temsilci, özel sektörden 177 katılımcı ve 555 kamu personelinin katılıyor.

Bakan Yumaklı, küresel risklerin ve gelecekte kendilerini neyin beklediğinin farkında olduklarını belirterek, çalıştay katılımcılarına "İşte bu noktada, bu şuranın özellikle Türkiye'nin ikinci yüzyılında çok önemli olduğunun bir kez daha altını çizmek isterim. Hepiniz alanında uzman isimlersiniz. Bu uzmanlıklarınız neticesinde, burada dökeceğiniz akıl teri, gelecek dönemin tarım, orman ve sudaki perspektifini belirleyecek. Şurada aldığımız kararların altına attığınız imzalar, önümüzdeki yıllara ışık tutacaktır, bu ışık, hem bugün hem de Bereketin Yüzyılı'nda büyüyecek güçlü Türkiye'nin tarım, orman ve su vizyonunu aydınlatacaktır. “dedi.


Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Şahin; Bölgemizde ve Mardin ilimizde sürdürebilir kalkınmanın devamı ve refah seviyesinin yükseltilmesi acısından önemli konulara değinde;

 

✔️Güneydoğu Anadolu projesi (GAP) Kanalları ve Mardin Depolamamızın ivediyle Hızlandırılması ve Mezopotamya Ovamızın biran evvel GAP Sulama Kanallarına Kavuşması gerektiğini dile getirdi.

✔️Mardin Ovamızın Ekonomisi, Baş tacı olarak gördüğümüz çiftçilerimizin ürettikleri ürünler sayesinde canlandığını; Çiftçilerimizin ve Sanayicilerimizin sorunlarını

✔️Mardin ilimizde 12 bin dönüm Arazide ekilen Yağlık Ayçiçek Destekleme Priminin verilmesi Az Su tüketimi olan tüm Ürünlere Destekleme primin verilmesini gerektiğini;

✔️Tarımsal yapı gereği Mardin’imiz Ekonomisi Tarıma Dayalı olduğunu, Üretim, İstihdam ve ihracata katkı sunmak üzere vefakâr sanayicilerimiz katkılarıyla 341 hektarlık Alanda Mardin Organize Sanayi Bölgesi (OSB)  Kurulu olduğunu ve Mardin Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’de 42 Adet Un Fabrikası,16 Adet Bulgur Fabrikası, 3 Adet Makarna Fabrikasına Diğer sektörler faaliyet gösterdiğini;

Mardin İlimize Ülkemize Katma değer Sağlayan Vefakâr Sanayicilerimiz kurdukları Fabrikalarıyla İstihdam, Üretim ve İhracatla Mardin Şehrimizi Tarım alanında Lokomotif konumuna getirdiğini yaşadıkları sorun ve çözüm önerilerini dile getirdi.

✔Mardin Mezopotamya Ovamızda Yüksek Girdi Maliyetinden, alım fiyatının düşük olması, ikinci ürün olarak üretimi gerçekleşen Dane Mısır ekimi bu sene, geçen seneye göre yüzde 70 daha az ekildiğini ve Mardin’de özellikle Artuklu, Derik, Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerinde mevcut şartlarda ikinci ürün olarak mısır üretiminden vazgeçilmesi mümkün gözükmediğinden, hiç olmazsa GAP sulama kanalları Mardin’e ulaşana kadar geçici bir süre için bu ödemelerin yapılmasında fayda vardır. Böylece, üretim uygun biçimde sürdürülebileceği gibi yaşanan sorunların minimize edilebileceği dile getirme fırsatı buldu.


Tarih : 30.01.2025 / Yer : TARIM BAKANLIĞI
Hit : 8