BAŞKAN ŞAHİN,GAP EYLEM PLANI BİLGİLENDİRME VE İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDI.

BAŞKAN ŞAHİN,GAP EYLEM PLANI BİLGİLENDİRME VE İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDI.

Highslide JS

Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Şahin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında Bakanımızın katılımı ile Şanlıurfa’da düzenlenen 2024-2028 GAP Eylem Planı toplantısına katıldı.

"GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı", Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla Şanlıurfa'da gerçekleştirildi.

GAP bölgesindeki 9 ilin milletvekilleri, yöneticileri ve iş dünyası yöneticilerinin de katıldığı toplantıda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan GAP Eylem Planı tanıtılmıştır.

Toplantıda söz olan, Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Şahin; Güçlü Türkiye'nin yolu, güçlü tarımdan geçer"  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkelerin yükselişi de çöküşü de tarımla başlıyor. Bunun için güçlü Türkiye'nin yolunun, güçlü tarımdan geçtiğini asla unutmamak zorundayız." sözünü kendimize düstur edindik. Çalışmalarımızı da bu yönde yapıyoruz diyen Başkan, Yaşanılmakta olan Küresel İklim Değişikliği nedeniyle, Güneydoğu Anadolu projesi (GAP) Kanalları ve Mardin Depolamamızın ivediyle Hızlandırılması ve Mezopotamya Ovamızın biran evvel GAP Sulama Kanallarına Kavuşması gerekmektedir.

Güneydoğu Anadolu projesi (GAP)’ın gecikmesi Tarıma Dayalı Sanayicileri hem de Tarımsal üretimde olumsuzluklarına yol açmaktadır. Sulama kanallarının gecikmesi Üreticilerimiz yeraltı sularıyla gerçekleştirilmesi enerji tüketimini artırmakta ve Tarımsal girdi maliyeti yükselmesine sebebiyet vererek Tarımsal üretim verimliliğini ve karlılığını düşürmektedir. Dolasıyla; Güneydoğu Anadolu projesi (GAP) Kanallarının ve Mardin’imizde Depolanmasının biran evvel bitirilerek hayata geçirilmesi üreticilerimizin beklentisidir. Zira bunlar, Mezopotamya Ovamız için önem arz etmekte olup, Tarımsal Alanda ürün çeşitliliğini sağlayacak, tarımsal verimliliğini yükseltecek ve Tarımsal Sanayi yatırımlarını artıracaktır. Güneydoğu Anadolu projesi (GAP) Sulama Kanallarının bira evvel tamamlanması Mardin Ovamız için Bölgemiz için Büyük önem arz taşımaktadır.  Yaşanılmakta olan Küresel İklim Değişikliği ve Güneydoğu Anadolu projesi (GAP) gecikmesiyle Çiftçilerimiz Tarımsal üretimden düşmemek için 400-500 metreden Sondaj Kuyularıyla kazarak Tarımsal sulamayı Buğday ve İkinci Ürün Üretimlerini yıllardır sürdürmektedir.  Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeline göre Mardin ilimizde ekilen Dane Mısırın Artuklu,Kızıltepe,Nusaybin ve Derik İlçelerinde Dane Mısırı Ekimi caiz tabiri yasaklama getirilmiştir. Her türlü Tarımsal Potansiyeli sahip bir ülke olarak Tarımsal Ürünün ithalat edilmesi ülkemiz için eksiklik olduğunu Tarım ülkesi olan Ülkemizde Tarımsal sıkıntıların giderilmesi temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde Şanlıurfa'da gerçekleştirilen "GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye Yüzyılı'na yürürken bölgesel kalkınma politikalarıyla altyapı yatırımlarından eğitime, sağlıktan sanayiye, tarımdan ticarete kadar pek çok alanda büyük dönüşümler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı, Şanlıurfa’da açıklandı. Plan kapsamında 9 ili kapsayan bölgeye 198 proje kapsamında 496.2 milyar lira kaynak aktarılacak.

1 TRİLYON 40 MİLYARLIK YATIRIM

GAP Eylem Planı toplantısına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de yer aldığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi bakanlar da katıldı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu da Şanlıurfa’da gerçekleştirildi.

İHRACAT 20 KAT ARTTI

Yılmaz, GAP bölgesinde 2003-2024 döneminde güncel fiyatlarla yaklaşık 1 trilyon 40 milyar lira kamu yatırımı yapıldığını söyledi. Yılmaz, GAP ihracatının 20 kat arttığını belirterek, “2002 yılında bölgeden yapılan ihracat sadece 689 milyon dolar iken 20 kat artış göstererek 2023 yılı sonu itibarıyla 13,7 milyar dolara yükseldi” dedi.

2 MİLYON 299 BİN İSTİHDAM

Bölgede, 2004 yılında 1 milyon 299 istihdam edilen kişi sayısının 2023 sonu itibarıyla 2 milyon 421 bine yükselerek yaklaşık 1.9 katına çıktığını belirtti. Yılmaz, toplam bin 263 km’si eylem planları döneminde (2008’den sonra) olmak üzere bin 496 km sulama ana kanalı hizmete hazır hale getirildiğini belirtti. Yılmaz, GAP’ın hedeflerine ulaşabilmesi amacıyla bölgenin sanayi altyapısı geliştirilmiş ve girişimcilere uygun yatırım ortamları hazırlandı. Bölgedeki organize sanayi bölgesi sayısı 20’ye, sanayi sitesi sayısı 40’a yükseldi. Yeni GAP Eylem Planı, akıllı tarım, yüksek teknolojili üretim ve yenilikçi teşvik programlarıyla bölgeyi sürdürülebilir kalkınmanın örnek bir merkezi haline getirecektir açıklamasını yaptı.

496.2 MİLYARLIK YATIRIM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, GAP Eylem Planı kapsamında toplamda 198 projeye 2024-2028 yılları arasında toplam 496.2 milyar lira kaynak aktarılacağını açıkladı. Sanayi Bakanı Kacır, 5 öncelikli dönüşüm programı oluşturulduğunu belirterek“Bunlardan ilki 214.2 milyar TL bütçe ile gerçekleştirmeyi planladığımız Sulama Programı” dedi. Bakan Kacır, 2028 yılına kadar 475 bin 205 hektar alanı sulamaya açarak gerçekleştireceklerini anlattı.

570 BİN YENİ ISTİHDAM

Eylem Planı kapsamında 570 bin 246 kişiye istihdam sağlayacağını belirten Kacır, “Program ile hedefimiz; kuru tarımda 1.605 dolarlık katma değer artışı ve GAP Bölgesi tarımsal Gayrisafi Katma Değerin ülke içindeki payının yüzde 19.1’e, bitkisel üretim değerinin de yüzde 21.5’e yükselmesidir. Projelerin hayata geçmesi ile öngörümüz, bölgemizde kişi başına düşen yıllık gelirde ilave 49 bin lira artışın sağlamasıdır” değerlendirmesini yaptı.


Tarih : 29.12.2024 / Yer : TOBB
Hit : 51