BAŞKAN ŞAHİN, BİTKİSEL ÜRETİM YENİ DESTEKLEME MODELİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA KATILDI.

BAŞKAN ŞAHİN, BİTKİSEL ÜRETİM YENİ DESTEKLEME MODELİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA KATILDI.

Highslide JS

Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Şahin,Vali Yardımcımız Sn. Hasan KURT, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Sn. Uğur ERDEM  ve Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin TOPRAK’ın katılımıyla sektör paydaşları ve Üreticilerimizin katılımı ile gerçekleşen “Bitkisel Üretim Yeni Destekleme Modeli bilgilendirme”toplantısına katıldı.

Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Şahin, bitkisel üretim yeni destekleme modeli bilgilendirme toplantısında Mardin’imizin Tarımsal Yapısı olarak ilgili istatistik verileri paylaştı.

Yaşanılmakta olan Küresel İklim Değişikliği nedeniyle, Çiftçilerimiz Tarımsal Üretiminden düşmemesi için  GAP Sulama kanalları Mardin Depolamasının ivediyle hızlandırılması ve Mezopotamya Ovamıza Biran evvel GAP Sulama Kanallarına kavuşması gerektiğini.

İlimizde Yıllardan beri 2’nci Ürün olarak Dane Mısır Üretimini sürdürmektedir. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Tarımsal üretimin planlaması hakkındaki Yönetmenlikte: ”Tarımsal yeraltı sıkıntısı olan iller kapsamında Mardin ilimizin Artuklu,Derik ve Kızıltepe İlçemizde 2024 Üretim yılı Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) Kayıtlı Son üründen başlamak üzere 2.nci Ürün Mısır/Silaj) Ekilmesine izin verilmemesine dair karar alınmıştır.Buna Mısır Ekimi yasağı getirmiştir. Yaşanılacak olan Tarımsal alanda çiftçilerimiz sıkıntılarını giderilmesi GAP Sulama kanalları Mardin Depolamasının ivediyle hızlandırılması ve Mezopotamya Ovamıza Biran evvel GAP Sulama Kanallarına kavuşması gerekmektedir.  

Yaşanılmakta olan Küresel İklim Değişikliği nedeniyle Sayın Cumhur Başkanımızın 2018 Yılında Uygulamaya koyduğu GAP Eylem Planı kapsamında Mardin İlimize ve Mezopotamya Ovamıza Üretimin aksamaması için Mardin Depolaması ile birlikte GAP Projesini Uygulamaya konuldu. Ancak yaşanılan bazı sıkıntılar nedeniyle Mardin Ovamızın GAP Sulama Kanalına ulaşamaması sonucu Çiftçilerimiz Tarımsal Üretiminden düşmemesi Sondaj Kuyulu ile Üretimi sürdürme gayreti içeresine girdiğini dile getirdi.

Bitkisel üretimin planlanması hakkında; kalkınma planları, orta vadeli programlar, Bakanlık stratejik planları ve kuraklık yönetim planlarını dikkate alarak, sulama durumu, arz ve talep dengesi, yeterlilik oranı, nüfus projeksiyonları, ekim veya dikim alanı, üretim, fiyat, ihracat, ithalat ve tüketim değişkenleri için geçmiş dönemleri kapsayan istatistiki verilerin değerlendirilmesi gibi konular ele alındı. Bu kapsamda Bitkisel Üretim Yeni Destekleme Modeli hakkında Daire Başkanı Ergin TOPRAK tarafından gerçekleştirilen sunumun ardından, sektör paydaşlarına konuyla alakalı bilgi verildi.


Tarih : 9.10.2024 / Yer : MARDİN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Hit : 118