Mardin´de Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği toplantı salonunda, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan, sivil toplum kuruluşlarına yönelik, destek ve teşvik rehberi bilgilendirme toplantısı yaptı.
DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Kızıltepe Ticaret Borsası Başkanımız Mehmet Şahin, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet Aslan, Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı M.Şerif Öter, Bilim Sanayi ve Teknolojı Müdürü Musa Öztürk, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Salih Nergiz, Süryani Kadim Vakfı Başkan Vekili Yılmaz Hiçbezmez Mardin Karadeniz Kardeşlik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İdris Demir ve ile genelinden STK temsilcileri katıldı.
Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, kalkınma ajanslarının temel amacının, kamu kesimi,özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve kaynakların yerinde etkin kullanılması olduğunu söyledi. Altındağ “TRC bölgesinde ve ilimizde birlikte yaşamayı biliyoruz ama birlikte çalışma kültürümüzü geliştiremedik. Devletimizin ve hükümetin son dönemlerde yatırımcılara ve vatandaşa çok iyi imkanlar sağladı. Ajan olarak, STK´ların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi için,yatırım destek ofisleri üzerinden bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri veriyor. Teknik destek programlarımız vasıtasıyla da çok sayıda nitelikli eğitimler vermektedir. Avrupa ülkelerinde STK´ların her şeyin üzerinde olduğunu görüyoruz.Ne istediğini at bilen, hedeflerini belirleyen ve ülkede söz sahibi olan STK´ların kurumsallaşma yolunda emin adımlar atan STK´lara fizibilite,teknik ve bilgilendirme desteği vermeye devam edeceğiz. “ dedi. Açılış konuşmasının ardından DİKA Mardin Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Burcu Günay tarafından hazırlamış olduğu “STK Destek ve Teşvik Rehberi” konusunda katılımcılara sunum yapıldı. Sunumda yararlanılabilecek destek ve teşvik kaynaklarının DİKA olmak üzere GAP Bölge Kalkınma İdaresi, İçişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıf Destekleri, Büyükelçilik Destekleri, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Avrupa Birliği fonları, Birleşmiş Milletler fonları, Uluslararası İş Birliği Programları gibi geniş bir yelpazede olduğu belirtildi.
Devletimizin Bölgemizde gerçekleştirdiği önemli kamu yatırımlarını sosyal açıdan bütünleyecek projeleri geliştirecek olan sivil toplum örgütlerinin doğru bilgilendirilmesi amacıyla “Sivil Toplum Kuruluşlarına Yönelik Destek ve Teşvik Rehberi” hazırlandı. Rehber Bölgedeki STK'lara kamu ve özel kaynaklı hibeler, destekler konusunda özet bilgiyi mantıksal bir çerçeve içerisinde sunmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarına sağlanacak teknik ve mali desteklerin hibe miktarları, yararlanıcılarda aranan özellikler, destek unsurları ve süreleri hakkında bilgi vermektedir. Böylece somut, açık bir el kitabının önemli katkılar sağlayacağı düşüncesiyle sivil toplum kuruluşlarının çeşitli mali destek programlarına yönlendirilmesi hedeflenmektedir.
Sivil Toplum Kuruluş Temsilcilerine, Kalkınma Ajansı aracılığıyla ve AB destekli alabilecekleri projeler hakkında da geniş bilgiler verildi.