TEKNOFEST 2021’DE ÜNİVERSİTE VE ODALAR/BORSALAR İŞBİRLİĞİ YAPTI

TEKNOFEST 2021’DE ÜNİVERSİTE VE ODALAR/BORSALAR İŞBİRLİĞİ YAPTI

Highslide JS

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) ve Mardin İli/İlçeleri Odaları/Borsaları, 21-26 Eylül 2021’de İstanbul’da düzenlenen Teknofest’te (Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali) işbirliği yaptı.

MAÜKÖK (Mardin Artuklu Üniversitesi Kamu Özel ve Karma Sektör İşbirliği Koordinatörlüğü) inisiyatifiyle gerçekleştirilen işbirliği kapsamında MAÜ ve Odalar/Borsalar (Kızıltepe Ticaret Borsası, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, Nusaybin Ticaret Borsası, Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası) Orion takımının teknoloji projesine sponsorluk yaptı.

Orion takım liderliğini MAÜ Makine ve Teknolojileri Bölümü mezunu Suphi Can Yertüm’ün yaptığı Teknofest proje ekibinde Öğr. Gör. Hasan Yılmaz, Muhammed İkbal Sırdaş, Erkam Celal Gürel ve Rabia Durmuş yer almaktadır. Proje, ön elemelerde başarı elde ederek Teknofest 2021’e katılım imkânı kazandı.

Proje kapsamında geliştirilen ve Orion takımı tarafından Teknofest’te temsil edilen iç lojistik amaçlı otonom prototip aracı, 100 kilo ve altı yükleri kolaylıkla taşıyabilecek kapasitede olup bunun geliştirme çalışmaları sürdürülmektedir. Sensör ve kamera sistemi bulunan araç, etrafındaki cisimleri kolaylıkla algılayabilmekte ve sistem içerisinde gerçek zamanlı çalışan algoritma yapıları bulunmaktadır. Tasarımında kullanılan ürünlerin çoğunluğu yerli ürünlerden seçilen aracın ağırlığı minimum seviyede tutularak işlevselliğinin artırılması hedeflenmektedir.

Kitlesel pazarlama stratejisiyle ilerleyen proje kapsamında ortaya çıkan ürünün pazarlanma sürecinde sınırlı bir alan bulunmadığını belirten proje ekibi, fiyat-performans ürünü üretmeyi öncelikli hedef olarak belirlediklerini ifade ederek “Endüstri 4.0 yeni ve gelişmekte olan bir pazardır ve 7.2 Milyar Euro’luk bir pazar hacmi mevcuttur. Ayrıca olası rakiplerimiz SEIT, SEAT ve Endüstri 4.0 ile ilgilenen tüm işletmelerdir. Lojistiğin kullanıldığı tüm fabrika ve kuruluşlar pazar alanımıza girmektedir” diyerek prototip aracın sahip olduğu potansiyele ilişkin ipuçları vermektedirler.

İsmi Transbot olan prototip araç; fabrika içi ve gerekli alanlarda lojistiği sağlamaktan sorumlu güdümlü bir robot olup otonom niteliklidir. Yani aracın kullanımında insana ihtiyaç duyulmamaktadır. Ek olarak fiyat-performans ürünü olarak öne çıkacağı da dikkate alınınca tercih sebebi olacağı düşünülmektedir. Ayrıca yük taşıma kapasitesinin kendi ağırlığına oranla artırılmış olması ve aracın imalâtında kullanılan ürünlerin yerli olması tercihini artıracak faktörler arasında dile getirilmektedir.

MAÜ’nün ve Mardin İli/İlçeleri Odalarının/Borsalarının projeye sponsorluk yapmalarındaki motivasyon kaynaklarından biri ise prototip aracın bölgesel kalkınma sürecinde taşıdığı potansiyeldir. Nitekim, proje prototipinin Mardin’de oluşturulması ve ilgili faaliyetlerin ağırlıklı olarak buradan sürdürülmesi dikkat çekici bulunmaktadır. Ayrıca, proje ekibinin “Orta-uzun vadede Mardin’i pilot bölge olarak seçme hedefi” de önem taşımaktadır.

MAÜ ve Mardin Odaları/Borsaları, şehrin ve bölgenin kalkınmasına yönelik projelerde işbirliğini artırarak sürdürmeyi hedeflediklerini dile getirdiler.


Tarih : 7.10.2021 / Yer : TEKNOFEST-HAVACILIK, UZAY VE TEKNOLOJİ FESTİVALİ
Hit : 926