DOĞU VE GÜNEYDOĞU BÖLGE İSTİŞARE TOPLANTISI ELAZIĞ’DA YAPILDI.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU BÖLGE İSTİŞARE TOPLANTISI ELAZIĞ’DA YAPILDI.

Highslide JS

Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, Borsamızı temsilen Tarım ve Orman Bakanı Dr.Bekir Pakdemirli’nin katılımı ve Doğu ve Güneydoğu Bölgesinden 30’a yakın Oda ve Borsa Başkanlarının iştirak ettiği Doğu ve Güneydoğu Bölge İstişare Toplantısına katıldı.

Doğu ve Güneydoğu Bölge İstişare Toplantısında, Oda ve Borsa başkanları illerindeki sorunları istişare edip çözüm yolları bulmak için görüş ve önerilerini dile getirdiler.

Toplantıda söz alan Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Şahin, gerçekleştirilen istişare toplantısının Odalar ve Borsalar için önemli bir fırsat olduğunu ifade ederek, Bakan Pakdemirli’ye Mardin İlimizin ve Organize Sanayi Bölgesinde Faaliyet gösteren üyelerimizin sorun ve çözüm önerilerini iletti.

Başkan Şahin, Bakan Pakdemirli’den Un İhracatı yasağının Mardin Organize Sanayi Bölgesinde un üretimi alanında faaliyet gösteren sanayicilerimizi etkilediğini yerli buğdaydan oluşan un ihracatının yasaklanması sanayicilerimizi zor duruma soktuğu gibi yerli buğdayın stoklarda bekletildiği ve yasaklamanın uzun süre devamı halinde istihdam ve çiftçilerimizin de buğday satışlarında büyük sıkıntı yaşayacağı ve en kısa zamanda yerli buğdaydan oluşan un ihracatına izin verilmesini talep etti.

Başkan Şahin görüşmede, “GAP eylem planını bölgeler arasında ekonomik ve sosyal gelişme farkını ortadan kaldıracak, işsizlik ve göç sorunlarından kurtuluş projesi olarak hayata geçeceği, ülke ve bölgemiz için yeni bir milat, yeni bir dönem noktası olacağı, GAP Sulama kanallarının Mezopotamya ovamıza ve Mardin depolamasının da (Göletinin) hızlandırarak topraklarımızın biran evvel berekete kavuşmasının en önemli beklentimizdir.

Mardin İlimizde 2.Ürün Mısır’ın geçen sene Toprak Mahsuller Ofisinin (TMO) 0,760/Ton alım fiyatı belirlemesine rağmen Mısır alımını yapmadığı ve Dane Mısırın destekleme primin verilmesini, kayıt dışılığının ortadan kalkması ve Toprak Mahsuller Ofisinin (TMO) Dane Mısır alımını yapmasını ve Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Hibe Yatırımlarının hızlandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemirli, GAP sulama kanallar çalışmalarının süratli bir şekilde sürdürülerek, bir an evvel Mezopotamya topraklarına kavuşmasını arzulamaktayız. Dane Mısırla ilgili Toprak Mahsuller Ofisi (TMO) olarak piyasaları yakından takip etmekteyiz. Özellikle Mısır fiyatlarında üretici aleyhine bir gelişme olabileceğini gördük. TMO olarak yarından itibaren geçen yıl 760 TL’ye almış olduğumuz mısırımızı bu yıl 950 TL’den almaya başlıyoruz.  Ürün bedelleriyle ilgilide üreticilerimiz endişe  etmesinler. 10 gün içerisinde ürün bedelleri de üreticilerimizin hesaplarına geçmiş olacak. Ortalama da 50-55 TL civarında bir destek alınacağını düşünürsek üreticimizin eline bin 5 TL civarında bir para geçecek. Çiftçilerimize hayırlı olsun diyerek müjdeyi verdi.

Bakan Pakdemirli, “Un ihracatının yasaklaması ile ilgili içinde bunduğumuz ekonomik sorunlar nedeniyle uygulama konuldu biraz zamana ihtiyacımız var inşallah uzun zaman almadan tekrar sağlıklı ve istenilen şekilde ihracatta yaşanılan sıkıntıları ortadan kaldıracağız” dedi.  

İstişare toplantısının sonuç bölümünde ise Oda ve Borsa Başkanlarının dile getirdiği sorun ve çözüm önerilerinin raporlanması ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ilgili Bakanlıklara gönderilmesi kararlaştırıldı.


Tarih : 15.10.2018 / Yer : ELAZIĞ TİCARET VE SANAYİ ODASI VE ELAZIĞ TİCARET BORSASI
Hit : 2177