BAKAN YARDIMCISI TUNÇ, MARDİN'DE ÇİFTÇİLER VE STK TEMSİLCİLERİYLE BULUŞTU

BAKAN YARDIMCISI TUNÇ, MARDİN'DE ÇİFTÇİLER VE STK TEMSİLCİLERİYLE BULUŞTU

Highslide JS

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Mardin'de çiftçi ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcilerinin talep ve önerilerini dinledi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç,Mardin Valimiz Mahmut Demirtaş ve AK Parti İl Başkanı Faruk Kılıç İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonu'nda çiftçi ve STK temsilcileriyle görüştü. Anılan toplantıya Kızıltepe Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Şahin katıldı.

Başkan Mehmet Şahin; Mardin ilimizde Ekonomiye ve istihdamına katkı sunan, Mardin organize sanayi bölgemizde 141 firma faaliyette olup bunların yaklaşık 100 tanesi (un, bulgur, makarna, irmik ve nişasta) tarıma dayalı sanayi işletmelerinden oluşmaktadır. Mardin ilimiz; un ve bulgur ihracatında ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır. İhracat yapılan başlıca ülkeler Irak, Suriye, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, bazı Afrika ve Avrupa ülkeleridir. Komşu Ülkelerden Irak İhracatımız açısından Irak Ekonomimizin pastası konumundandır. Bu pastayı başka ülkelere kaptırmamalıyız.diyen başkan Şahin,  GAP sulama kanallarının gecikmesi tarımsal alanda daralmalara yol açtığını, Tarımda ürün çeşitlendirmesi sorununu, Tarımda su ve enerji kullanım sorununu, Zeytinciliğin marka değeri düşük seviyede olduğunu, Mısır Destekleme Priminin verilmemesi, Çiftçilere Uygulanan Yüksek Enerji Maliyetli faturalar ve İthal buğdaya dayalı un ihracatında yaşanılan sıkıntıları ve Buğday Kepeği İhracatının yasaklanması başlıkları altında Mardin İlimizin talep ve önerilerini Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç’a dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç Konuşmasında , Mardin'in ülkenin gıda arz güvenliği konusunda en önemli illerin başında geldiğini belirtti. Mezopotamya ovasında çok verimli topraklara sahip olduklarını aktaran Tunç, ülkenin ihtiyaç duyduğu tarımsal ürün çeşitliliğini, Mardin'in karşıladığını bildirdi. "Mardin, göz bebeğimiz olarak gördüğümüz illerin başında geliyor." ifadelerini kullanan Tunç, şunları kaydetti: "Verimli topraklarımızı en ekonomik şekilde sulamaya yönelik sıkıntı ve aksaklıklar var. Bizler bunun farkındayız. Mutlak suretle tarım arazilerimizin suya ihtiyacı var. Güneydoğu kurak iklim kuşağında ama devletimiz bununla alakalı sulu tarıma geçilmesi için barajlar inşa etmiş. Bu planlama sonucunda bölgenin en büyük sulama tesisi olan Atatürk Barajı hayata geçirilmiş. Mardin yakın tarihte cazibe suyuna kavuşacaktır. Çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. Mezopotamya Ovası GAP suyu ile buluştuğunda çiftçilerimizin maliyeti otomatik düşecektir. Çiftçilerimize desteğimiz devam edecektir."

Tarımsal üretimin önemine değinen Valimiz Mahmut Demirtaş ise milletlerin bugün ve gelecekte var olma rotasını, tarımsal üretimin çizdiğini ifade etti.Mardin Valimiz Demirtaş, kentteki tarım ve hayvancılık alanında verileri paylaşarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Mardin 150 bin hektarı sulu, 164 bin hektarı kuru olmak üzere toplam 314 bin hektar tarım alanına sahiptir. Kadim kentimiz, 1 milyon 100 bine yaklaşan küçükbaş, 108 bin büyükbaş hayvan varlığıyla hayvancılık sektöründe de önde gelen merkezlerden biridir, 5 bin 27 gıda işletmesiyle de bölgemizin önemli bir gıda üretim ve sevk merkezidir. Kayıtlı çiftçi sayımız ise 20 bin 866'dır. Tüm bu göstergelerin yukarı yönlü ivme kazanması için son 2 yılda 62 projeye toplam 33.8 milyon lira destek sağladık. Kentte kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla da toplamda 296 milyon lira destek üreticilerimize ulaştırılmıştır. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak yürüttüğümüz tüm proje ve çalışmalarla, Mardin'de tarımın tarihini yeniden yazmaya kararlıyız."dedi


Tarih : 10.02.2022 / Yer : MARDİN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Hit : 688